Obrúčky

Ako sa správne starať o šperky

favorite Hit: 787

Viete ako sa správne starať o šperky? Správna starostlivosť výrazne predlžuje ich životnosť.

Všeobecné pravidlá

- Pri domácich prácach, športovaní, sprchovaní a na noc šperky odkladajte
- Šperky nenoste pri výkone ťažkých a hrubých prác, v prašnom prostredí a v prostredí s výparmi.

Chráňte ich pred nárazmi, kontaktom s tvrdými predmetmi, chemickými látkami, kozmetikou a agresívnymi čistiacimi prostriedkami.

- Rovnako šperky nepatria ani na plaváreň, do bazénu s termálnou a minerálnou vodou či do mora. - Šperky poškodzujú chemické prostriedky, preto sa odporúča ich odložiť pri praní bielizne či umývaní riadu. - Vyhnite sa vode, ak sú kamene na vašich šperkoch lepené. - Pri brúsených retiazok sa vyvarujte ostrého ohybu, predovšetkým pri ukladaní retiazky. - Platí zásada: Najprv použiť na telo parfum a až potom si dať šperk. Lak na vlasy, parfumy či ľudský pot sú pre šperky nepriateľmi. - V domácich podmienkach je možné šperk vyčistiť za pomoci čistiacich prípravkov dostupných v predajniach drogérie alebo v klenotníctvach. Sú to čistiace kvapaliny a handričky. Pred ich použitím si pozorne prečítajte návod na použitie. Handričky nepoužívajte na šperky, ktorých povrch je matovaný, alebo jemne gravírovaný. Takáto úprava sa môže veľmi ľahko poškodiť. - Šperky je vhodné uchovávať v PVC vrecúškach alebo šperkovniciach.

 

Šperky s kameňmi

- Sú zvlášť citlivé na zaobchádzanie. Niektoré kamene sú do šperku len vlepené a pri neopatrnom používaní môžu vypadnúť. - Vyčistiť a navrátiť im pôvodný lesk môžete ich ponorením do liehového kúpeľa a následným vyleštením kúskom flanelu. - Nevkladajte ich do horúcej vody. U niektorých kameňov je potrebná zvlášť veľká opatrnosť.

 

Striebro

- Je mäkšie ako zlato či platina, ľahko sa poškriabe. Veľmi rýchlo reaguje na vplyv vonkajšieho prostredia zmenou farby alebo stratou lesku. Striebro je reaktívny kov, ktorého prirodzenou vlastnosťou striebra je jeho oxidácia, čiže sčernenie. Často už malá prítomnosť nevhodných chemických látok môže spustiť tento proces. - Ku reakciám dochádza vplyvom poveternostných podmienok, minerálnych vôd, chemických prostriedkov, kozmetických prostriedkov, prostriedkov pre domácu ale aj osobnú hygienu. Preto sa vyhýbajte noseniu šperkov v situáciách, v ktorých môže prísť ku styku s týmito faktormi. Preto: nenoste šperky na termálnych a minerálnych kúpaliskách, neumývajte riad so šperkami, nenechávajte ich vo vlhkom prostredí a nenoste ich do práce pri ktorej používate chemické prostriedky ako napr. lepidlá, gumu, síru, acetóny, farby, ortuť a pod. - Sčernenie môže spustiť aj reakcia tela a agresívneho potu. Kombináciou s vyššie už spomenutými faktormi sa reakcia môže znásobiť a urýchliť. - Z organických látok je to napríklad ľudský pot. Ten má u každého iné zloženie. Preto niekomu šperky černejú a niekomu nie. - Striebro tmavne pomerne rýchlo, preto je vhodné strieborné šperky čistiť aspoň raz za rok pomocou mäkkej kefky, mydla s vodou alebo citrónovej šťavy. - Na odstránenie nečistôt použite trochu odmasťovacieho prostriedku na riad, opláchnite teplou vodou a preleštite mäkkou handričkou. Iný zo spôsobov čistenia je umyť strieborný šperk v roztoku saponátu, potom natrieť zmesou čpavku a kriedy. Nechať zaschnúť a napokon vyleštiť mäkkou handričkou. Veľmi dobré skúsenosti pri čistení strieborných šperkov sú použitím sódy bikarbóny a kúska hliníka. Do trošky vody, ktorá sa varí vložte striebro a kúsok hliníka, napr. alobal, alebo čokoľvek čo doma používame napr. lyžičku a nasypte jedlú sódu. Nastane reakcia, chvíľu povarte, následne opláchnite. - Mnohé strieborné šperky majú aj ochranný povrch vytvorený z iných kovov (napr. zlato, ródium, ruténium), ktoré zabezpečia vyššiu odolnosť a trvácnosť lesku. Aby ste predĺžili lesk šperku, utierajte ho špeciálnou handričkou na čistenie striebra. - Nikdy nepoužívajte rozpúšťadlá, agresívne čistiace prostriedky alebo prípravky na umývanie strieborných príborov, ktoré môžu poškodiť strieborné šperky.

 

Platina

- Je tvrdšia, odolnejšia, a preto cennejšia než zlato, jej strieborno-biela farba sa nemení. - Čistenie zlata a platiny: voda s mydlom alebo alkohol. Vyhýbajte sa amoniaku a prípravkom s jódom.

 

Chirurgická oceľ

- Tieto šperky nevyžadujú skoro žiadnu starostlivosť. Vyrábajú sa z kvalitnej nehrdzavejúcej chirurgickej ocele, ktorá je tvrdým a odolným materiálom. Plochy šperku s vysokým leskom sa však môžu poškriabať. - Oceľový šperk sa dá jednoducho očistiť v čistej vode (nie horúca) s mydlom a dôkladne opláchnuť, vysušiť. Opatrne postupujte pri šperkoch so vsadenými alebo vlepenými kameňmi, aby ste predišli ich strate. - Pokiaľ chcete navštíviť kúpele, dávajte veľký pozor. Pokiaľ termálna voda obsahuje síru pred vstupom do vody zložte a uschovajte všetky vaše oceľové šperky tak, aby neprišli do kontaktu s touto vodou. - Hlavnou výhodou chirurgickej ocele je, že je považovaná za materiál nevyvolávajúci alergie. Perly - Sú citlivé na vonkajšie vplyvy a vyžadujú si dôkladnú starostlivosť. Perly sú prírodného pôvodu a obsahujú cca 2 % vody, takže musia byť vystavené určitému množstvu vlhkosti, ktoré im poskytne práve ľudské telo. - Kozmetiku, parfumy a spreje aplikujte vždy pred okrášlením sa perlovými šperkami. Je dôležité nedopustiť, aby perly prišli do kontaktu s akýmikoľvek agresívnym látkami, či kyslým potom. Niektoré ženy majú kyslejšiu Ph pokožky. Ak zostane na perlách kožný výlučok soli z potu a mastnota, za určitý čas sa zničí ich lesk. Preto pred ich odložením ich utrite suchou alebo vlhkou jemnou handričkou. Môžete použiť aj kvapku olivového oleja, ktorý pomáha udržať ich lesk. Ak perly chcete dôkladne vyčistiť, zverte ich do rúk odborníkom. - Na čistenie perál nikdy nepoužívajte zubné kefky alebo iné abrazívne materiály. Rovnako sa vyhnite čisteniu ultrazvukom, pretože vibrácie môžu perly poškodiť a perla môže dokonca prasknúť. - Ľahko sa poškodia pôsobením chemických látok ako napríklad ocot, citrónová šťava, sóda bikarbóna, saponáty, bielidlá, čistiace prášky, chlór, mydlá... Sú citlivé na teplo, pri zahriatí strácajú farbu a lesk. - Náhrdelníky alebo náramky navlečené na hodvábnej niti skladujte položené, aby sa šnúrka nenatiahla pôsobením hmotnosti perál. - Perlám je potrebné dopriať trochu vlhkosti aj pri skladovaní, takže ich neukladajte do nasiakavých materiálov. Pôsobením veľmi suchého vzduchu môžu totiž aj prasknúť.

 

Opravy šperkov

Ak sa aj napriek všetkému dodržiavaniu vyššie uvedených zásad stane, že sa šperk poškodí, v žiadnom prípade sa ho nepokúšajte opravovať doma, ale odneste alebo zašlite do predajne, kde ste ho zakúpili. Ak sa bude jednať o výrobnú vadu, bude Vám bezplatne opravený a po dobu, čo bol v oprave, Vám bude predĺžená záručná doba. Pri mechanickom či inom poškodení, na ktoré sa záruka nevzťahuje, alebo ak je šperk po záruke, máte istotu, že Vám ho opraví skúsený zlatník.

 

Skladovanie šperkov

Šperky skladujte v priestoroch bez agresívnych chemikálií. Najlepšie v šperkovniciach alebo v samostatných krabičkách na to určených – vystlaných mäkkou látkou (napr. zamat, hodváb) – predídete tak ich poškriabaniu alebo ošúchaniu. Utrite ich mäkkou handričkou. Zaobstarajte si dostatočne veľkú šperkovnicu, aby ste mali priestor pre svoje šperky, ale aby sa tam zmestili aj tie budúce.

 

Všeobecné pravidlá

- Pri domácich prácach, športovaní, sprchovaní a na noc šperky odkladajte. - Šperky nenoste pri výkone ťažkých a hrubých prác, v prašnom prostredí a v prostredí s výparmi. Chráňte ich pred nárazmi, kontaktom s tvrdými predmetmi, chemickými látkami, kozmetikou a agresívnymi čistiacimi prostriedkami. - Rovnako šperky nepatria ani na plaváreň, do bazénu s termálnou a minerálnou vodou či do mora. - Šperky poškodzujú chemické prostriedky, preto sa odporúča ich odložiť pri praní bielizne či umývaní riadu. - Vyhnite sa vode, ak sú kamene na vašich šperkoch lepené. - Pri brúsených retiazok sa vyvarujte ostrého ohybu, predovšetkým pri ukladaní retiazky. - Platí zásada: Najprv použiť na telo parfum a až potom si dať šperk. Lak na vlasy, parfumy či ľudský pot sú pre šperky nepriateľmi. - V domácich podmienkach je možné šperk vyčistiť za pomoci čistiacich prípravkov dostupných v predajniach drogérie alebo v klenotníctvach. Sú to čistiace kvapaliny a handričky. Pred ich použitím si pozorne prečítajte návod na použitie. Handričky nepoužívajte na šperky, ktorých povrch je matovaný, alebo jemne gravírovaný. Takáto úprava sa môže veľmi ľahko poškodiť. - Šperky je vhodné uchovávať v PVC vrecúškach alebo šperkovniciach.

 

Šperky s kameňmi

- Sú zvlášť citlivé na zaobchádzanie. Niektoré kamene sú do šperku len vlepené a pri neopatrnom používaní môžu vypadnúť. - Vyčistiť a navrátiť im pôvodný lesk môžete ich ponorením do liehového kúpeľa a následným vyleštením kúskom flanelu. - Nevkladajte ich do horúcej vody. U niektorých kameňov je potrebná zvlášť veľká opatrnosť.

 

Striebro

- Je mäkšie ako zlato či platina, ľahko sa poškriabe. Veľmi rýchlo reaguje na vplyv vonkajšieho prostredia zmenou farby alebo stratou lesku. Striebro je reaktívny kov, ktorého prirodzenou vlastnosťou striebra je jeho oxidácia, čiže sčernenie. Často už malá prítomnosť nevhodných chemických látok môže spustiť tento proces. - Ku reakciám dochádza vplyvom poveternostných podmienok, minerálnych vôd, chemických prostriedkov, kozmetických prostriedkov, prostriedkov pre domácu ale aj osobnú hygienu. Preto sa vyhýbajte noseniu šperkov v situáciách, v ktorých môže prísť ku styku s týmito faktormi. Preto: nenoste šperky na termálnych a minerálnych kúpaliskách, neumývajte riad so šperkami, nenechávajte ich vo vlhkom prostredí a nenoste ich do práce pri ktorej používate chemické prostriedky ako napr. lepidlá, gumu, síru, acetóny, farby, ortuť a pod. - Sčernenie môže spustiť aj reakcia tela a agresívneho potu. Kombináciou s vyššie už spomenutými faktormi sa reakcia môže znásobiť a urýchliť. - Z organických látok je to napríklad ľudský pot. Ten má u každého iné zloženie. Preto niekomu šperky černejú a niekomu nie. - Striebro tmavne pomerne rýchlo, preto je vhodné strieborné šperky čistiť aspoň raz za rok pomocou mäkkej kefky, mydla s vodou alebo citrónovej šťavy. - Na odstránenie nečistôt použite trochu odmasťovacieho prostriedku na riad, opláchnite teplou vodou a preleštite mäkkou handričkou. Iný zo spôsobov čistenia je umyť strieborný šperk v roztoku saponátu, potom natrieť zmesou čpavku a kriedy. Nechať zaschnúť a napokon vyleštiť mäkkou handričkou. Veľmi dobré skúsenosti pri čistení strieborných šperkov sú použitím sódy bikarbóny a kúska hliníka. Do trošky vody, ktorá sa varí vložte striebro a kúsok hliníka, napr. alobal, alebo čokoľvek čo doma používame napr. lyžičku a nasypte jedlú sódu. Nastane reakcia, chvíľu povarte, následne opláchnite. - Mnohé strieborné šperky majú aj ochranný povrch vytvorený z iných kovov (napr. zlato, ródium, ruténium), ktoré zabezpečia vyššiu odolnosť a trvácnosť lesku. Aby ste predĺžili lesk šperku, utierajte ho špeciálnou handričkou na čistenie striebra. - Nikdy nepoužívajte rozpúšťadlá, agresívne čistiace prostriedky alebo prípravky na umývanie strieborných príborov, ktoré môžu poškodiť strieborné šperky.

 

Platina

- Je tvrdšia, odolnejšia, a preto cennejšia než zlato, jej strieborno-biela farba sa nemení. - Čistenie zlata a platiny: voda s mydlom alebo alkohol. Vyhýbajte sa amoniaku a prípravkom s jódom.

 

Chirurgická oceľ

- Tieto šperky nevyžadujú skoro žiadnu starostlivosť. Vyrábajú sa z kvalitnej nehrdzavejúcej chirurgickej ocele, ktorá je tvrdým a odolným materiálom. Plochy šperku s vysokým leskom sa však môžu poškriabať. - Oceľový šperk sa dá jednoducho očistiť v čistej vode (nie horúca) s mydlom a dôkladne opláchnuť, vysušiť. Opatrne postupujte pri šperkoch so vsadenými alebo vlepenými kameňmi, aby ste predišli ich strate. - Pokiaľ chcete navštíviť kúpele, dávajte veľký pozor. Pokiaľ termálna voda obsahuje síru pred vstupom do vody zložte a uschovajte všetky vaše oceľové šperky tak, aby neprišli do kontaktu s touto vodou. - Hlavnou výhodou chirurgickej ocele je, že je považovaná za materiál nevyvolávajúci alergie. Perly - Sú citlivé na vonkajšie vplyvy a vyžadujú si dôkladnú starostlivosť. Perly sú prírodného pôvodu a obsahujú cca 2 % vody, takže musia byť vystavené určitému množstvu vlhkosti, ktoré im poskytne práve ľudské telo. - Kozmetiku, parfumy a spreje aplikujte vždy pred okrášlením sa perlovými šperkami. Je dôležité nedopustiť, aby perly prišli do kontaktu s akýmikoľvek agresívnym látkami, či kyslým potom. Niektoré ženy majú kyslejšiu Ph pokožky. Ak zostane na perlách kožný výlučok soli z potu a mastnota, za určitý čas sa zničí ich lesk. Preto pred ich odložením ich utrite suchou alebo vlhkou jemnou handričkou. Môžete použiť aj kvapku olivového oleja, ktorý pomáha udržať ich lesk. Ak perly chcete dôkladne vyčistiť, zverte ich do rúk odborníkom. - Na čistenie perál nikdy nepoužívajte zubné kefky alebo iné abrazívne materiály. Rovnako sa vyhnite čisteniu ultrazvukom, pretože vibrácie môžu perly poškodiť a perla môže dokonca prasknúť. - Ľahko sa poškodia pôsobením chemických látok ako napríklad ocot, citrónová šťava, sóda bikarbóna, saponáty, bielidlá, čistiace prášky, chlór, mydlá... Sú citlivé na teplo, pri zahriatí strácajú farbu a lesk. - Náhrdelníky alebo náramky navlečené na hodvábnej niti skladujte položené, aby sa šnúrka nenatiahla pôsobením hmotnosti perál. - Perlám je potrebné dopriať trochu vlhkosti aj pri skladovaní, takže ich neukladajte do nasiakavých materiálov. Pôsobením veľmi suchého vzduchu môžu totiž aj prasknúť.

 

Opravy šperkov

Ak sa aj napriek všetkému dodržiavaniu vyššie uvedených zásad stane, že sa šperk poškodí, v žiadnom prípade sa ho nepokúšajte opravovať doma, ale odneste alebo zašlite do predajne, kde ste ho zakúpili. Ak sa bude jednať o výrobnú vadu, bude Vám bezplatne opravený a po dobu, čo bol v oprave, Vám bude predĺžená záručná doba. Pri mechanickom či inom poškodení, na ktoré sa záruka nevzťahuje, alebo ak je šperk po záruke, máte istotu, že Vám ho opraví skúsený zlatník.

 

Skladovanie šperkov

Šperky skladujte v priestoroch bez agresívnych chemikálií. Najlepšie v šperkovniciach alebo v samostatných krabičkách na to určených – vystlaných mäkkou látkou (napr. zamat, hodváb) – predídete tak ich poškriabaniu alebo ošúchaniu. Utrite ich mäkkou handričkou. Zaobstarajte si dostatočne veľkú šperkovnicu, aby ste mali priestor pre svoje šperky, ale aby sa tam zmestili aj tie budúce.

Najvzácnejšie šperky dávajte do uzatvárateľných vrecúškov bez prístupu vzduchu a svetla. Šperky zo zlata a striebra oddelene.

 

Hľadáte obrúčky? Pozrite si ponuku obrúčok od slovenského výrobcu LauraGold tu.

 

Tags: obrúčky

Komentáre

Nie je tu žiadny komentár

Zanechajte komentár

Nedeľa Pondelok Utorok Streda Štvrtok Piatok Sobota January February March April May June July August September October November December

New Account Register

Already have an account?
Log in instead alebo Reset password